Roos Vonk

Roos Vonk is hoogleraar sociale psychologie bij de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze heeft jarenlang onderzoek gedaan naar vragen op het gebied van zelfbeeld, zelfbedrog, emoties, beïnvloeding, motivatie, eerste indrukken en sociale interactie. Ze heeft hierover veel gepubliceerd, zowel wetenschappelijk als populair-wetenschappelijk.

Naast het verzamelen van kennis over mensen vindt ze het van groot belang die kennis ook toegankelijk te maken zodat deze benut kan worden. Om hieraan bij te dragen en een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk, schrijft ze voor Psychologie Magazine columns over mensen in het gewone leven (zie ook columns). Ze geeft geregeld lezingen aan onder meer managers, bestuurders, ondernemers, HR-professionals/P&O medewerkers, docenten en trainers.

Vonk-Zelfbepaling en Roos Vonk

Vonk-Zelfbepaling heeft ze opgericht om bij te dragen aan de ontwikkeling van training, coaching en advisering die gefundeerd is in goed onderbouwde wetenschappelijke inzichten. Naast haar werk als hoogleraar heeft ze zelf een jarenlange praktijk gehad voor coaching en training. Samen met andere coaches heeft ze ook nieuwe trainingen en werkwijzen ontwikkeld, op basis van ontwikkelingen in de wetenschap en in de samenleving, zoals bijvoorbeeld beschreven in haar boek Je bent wat je doet (2014). Een voorbeelden is de workshop zelfcompassie die mede gebaseerd is op onderzoek dat ze deed samen met zelfcompassie-expert Kristin Neff

Andere psychologen, coaches en trainers komen bij haar voor verdere scholing. Ze heeft les gegeven aan psychologen via het NIP (de beroepsvereniging waar vrijwel alle praktiserende psychologen bij zijn aangesloten) en coaches in de Master-opleiding Coaching in Organisaties van Schouten & Nelissen, en ze geeft incidenteel masterclasses voor ervaren coaches, trainers en therapeuten. Op deze video staan enkele fragmenten van de workshop over zelfmanagement (gebaseerd op het boek Je bent wat je doet). Ook werd ze geïnterviewd (video) over beïnvloeding van jezelf en van anderen door trainingsbureau Zuidema en over zelfmanagement door Kessels-Smit

Beïnvloeding

We willen altijd alles weten over trucjes om anderen te beïnvloeden, maar begin maar eens met jezelf te beïnvloeden, stelt Roos Vonk: mensen weten slechts zo'n 30% van hun intenties en goede voornemens uit te voeren, dus er is op dat vlak nog veel te bereiken. Juist coaches en trainers kunnen hierbij een belangrijke rol spelen, omdat ze mensen kunnen helpen met het concreet invullen van hun doelen en idealen, en begeleiden bij de cruciale stap naar het doen.

IMG_4198